Phoenix Hub Motor

Warning: Creating default object from empty value in taxonomy_term_page() (line 33 of /home/robogeek1/visforvoltage.org/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc).

Can I run my LiFePO4 Battery with no BMS?

Hello,
I am a newbie who just purchased my first e-bike conversion kit. I picked up the Phoenix 5304 hub motor with a 40 amp controller. The battery been used is a duct tape 48v 20ah pack. I converted my bike and everything worked fine my first time out........until I started to smell smoke :(. I looked over the battery pack it was fine, not even warm. I then inspected the BMS which basically melted. The solder was dripping off the BMS like water!

I did some testing, and believe it or not the BMS still works. After my testing I decided to do the following.

I created harness for the BMS. I am only using the BMS during the charging process. After a complete charge I remove the charger and the BMS via the harness. i then ride the bike with just the battery and an in-line 50 amp fuse. The bike seems to run great. Is this is a safe configuration? Am I in danger of damaging the battery? I assume that the BMS is only used for charging purposes, but I could be WAY off. Thanks for helping the new guy :).

Simply Car-free How to Pedal Toward Financial Freedom and a Healthier Life
JOLT!: The Impending Dominance Of The Electric Car And Why America Must Take Charge
Build Your Own Electric Vehicle You need this book if you want to build your own EV
Stick it to OPEC bumper stucker
The Plan: How to Rescue Society the Day the Oil Stops--or the Day Before
The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality



Who's new

  • eurostarautogallery
  • choise
  • PowerDirtBikes
  • millzy555
  • chonda
Customize This