Melting andersons on 48V

3 posts / 0 new
Last post
joel_m_michael
Offline
Last seen: 12 years 10 months ago
Joined: Thursday, March 12, 2009 - 16:45
Points: 2
Melting andersons on 48V

Wow! My first V post. Thanks for such a great board.

My bike runs on 48V through a 36V/20A Crystalyte controller to a 407 motor. I added a block of Andersons to the motor leads so I could disconnect my battery bag easily. I've noticed that one of the three cables seems to be getting hot enough to make the Anderson housing melt a little. I'm pretty sure I have the 30A Andersons. Any ideas why this would happen? Could my soldering be at fault?

Thanks so much!
Joel

antiscab
Offline
Last seen: 3 days 22 hours ago
Joined: Saturday, July 7, 2007 - 23:55
Points: 1686
Re: Melting andersons on 48V

there could be a poor connection within the anderson connection causing above normal heat build up?

or it could be the result of heat conducting from the motor, rather than heat build up from the connection itself.

or it could be the 36v/20A crystalyte is rated battery side, in which case motorside amps will be *much* greater at low speeds.

i would go for a ride and use a clamp meter to measure the current on the motor side (or one of the phases it its AC).

Matt

Daily Ride:
2007 Vectrix, modified with 42 x Thundersky 60Ah
Vectrix 60Ah Lithium Tyres Fuel Registration Insurance cycle analyst 2 x TC Charger & MC
conversion

Old_Scoot
Offline
Last seen: 12 years 4 months ago
Joined: Thursday, October 30, 2008 - 09:10
Points: 63
Re: Melting andersons on 48V

Since it is just one of the three connections, I'm betting on a soldering problem. It is not easy to make solder joins with that gauge wire since the copper wire is so efficient at conducting away the heat.

Log in or register to post comments


Who's online

There are currently 0 users online.

Who's new

  • Josean
  • Irishk
  • Molten-Core
  • Bamba
  • brentlybuilt@gm...

Support V is for Voltage